90 procent av svensk nyhetsmedia är borgerlig. Valkampanjen har dragit igång på landets ledarsidor. Men kampanjas det för Alliansen även i nyhetsprogram och på nyhetssidorna i dagstidningarna?
torsdag 29 juli 2010
DN kampanjar för Alliansens vårdval
Artikeln under rubriken "Alliansen vill införa vårdval i psykiatrin" om vårdval i Stockholms läns landsting innehåller inte ett ifrågasättande, inte en oppositionspolitiker får kommentera. Partiskt? Inte alls...
En Megafon delas ut till dagens skickligaste ”oberoende” kampanjmakare. Vem blir årets mesta lobbyist på nyhetsplats? Den 19 september koras segraren i tävlingen ”Den allierade journalisten”. Tröstpris delas ut av Fredrik Reinfeldt.
Forskning och granskning av partisk nyhetsmedia
Dagen före valet publicerar Kent Asp, professor i journalistik, sin granskning av hur media har förhållit sig under valrörelsen på DN Debatt. Totalt i alla tidningar har Mona Sahlin fått 53 procent negativt vinklade artiklar, motsvarande för Fredrik Reinfeldt är 30 procent.
Reportage i P1:s Medierna: Journalistyrket har proletariserats och medieproduktionen och mediekonsumtionen är starkt klassrelaterade, vilket missgynnar partierna till vänster. Det anser Lo:s tidigare chefsekonom Dan Andersson i rapporten "Mäktar politikerna med medielogiken?".
Ekot har insett det orimliga i mediernas bevakning och valt att göra en granskning.
Ska folkvalda lita på DN:s och annan medias tyckande?
Björn Johnson, filosofie doktor i statsvetenskap, skriver på DN Debatt 2010-01-30:
”Föreställningarna om överutnyttjande (av sjukförsäkringen, reds anm.) utvecklades främst av borgerliga ledarskribenter och av arbetsgivarorganisationerna, som hade viktiga intressen att försvara. En viktig roll spelades av Dagens Nyheter, som på ledarplats i snart 10 år har propagerat för att framställa de sjukskrivna som inbillningssjuka och ekonomiskt beräknande.
På bara några år i början av 2000-talet publicerade DN ett 50-tal ledare om sjukfrånvaron. Omsvängningen märktes även på debattsidan och i tidningens nyhetsrapportering, där olika former av överutnyttjande och systemfel snart framstod som de viktigaste orsakerna till den höga sjukfrånvaron. Men den bild som målades upp i medie¬debatten och nyhetsbevakningen – inte bara i DN, utan även i många andra medier – var förenklad, ensidig och på avgörande punkter felaktig. De stora regionala skillnaderna i sjukfrånvaron, den höga andelen arbetslösa bland de sjukskrivna och de gynnsamma ekonomiska villkoren i sjukförsäkringen lyftes fram som belägg för att den höga sjukfrånvaron berodde på överutnyttjande. Detta trots att de regionala skillnaderna inte hade ökat, trots att antalet nya sjukskrivna arbetslösa i själva verket minskade och trots att några stora förändringar i de ekonomiska drivkrafterna inte hade skett.
/…/
Myterna om överutnyttjandet har haft stor betydelse för utvecklingen på policyplanet. 2005 gav den dåvarande socialdemokratiska regeringen Försäkringskassan extra resurser till att anställa 300 nya kontrollanter som skulle ägna sig åt slumpmässiga kontroller och misstänkt fusk i de olika socialförsäkringarna. Dessa kontrollanter lyckades under sina första två år att få 378 fuskare lagförda, alltså drygt en per kontrollant. Av dessa var det bara en liten andel som hade fuskat med sjukförsäkringen.
Efter regeringsskiftet har alliansregeringen byggt nästan hela sin sjukförsäkringspolitik på felaktiga beslutsunderlag. Rehabiliteringskedjan, socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrssons viktigaste reform, är bara ett bland flera exempel. Rehabiliteringskedjan har inte gjort något för att lösa de verkliga problemen, alltså det havererade rehabiliterings-systemet. Tvärtom framstår reformen som direkt kontraproduktiv, eftersom den kommer att öka antalet sjukskrivna som förlorar sina anställningar och dessutom leda till att tiotusentals långtidssjukskrivna utförsäkras.”
Har du tips på vad som borde uppmärksammas? Vem som borde få en megafon? Mejla denallierade@gmail.com.
Vill du återpublicera material, kontakta redaktören. Citera gärna men ange källa. Länka gärna bloggen på din egen blogg eller hemsida.