torsdag 24 juni 2010

DN:s Henrik Brors kommer ut som journalist

Det är bra att Dagens Nyheter rapporterar om Infopaqs Politikerbarometer:

”Socialdemokraterna har den högsta andelen negativ publicitet av alla riksdagspartier i den här mätningen.
/…/
Moderaterna är fortfarande det klart största partiet. Den negativa publiciteten från i vintras kring sjukskrivningsregler och provvalsfusk har försvunnit i medierna. Fredrik Reinfeldt får också komma till tals betydligt oftare än Mona Sahlin även om de båda statsministerkandidaterna har fått nästan lika stort utrymme.

Infopaqs jämförelse med läget samma period inför förra valet visar att Reinfeldt nu har gått förbi dåvarande statsministern, Göran Persson. Och det är en mycket stor skillnad i medieutrymme mellan finansminister Anders Borg och den dåvarande finansministern, Pär Nuder, med nästan tre gånger så stort genomslag för Anders Borg.

– Mycket talar för att Moderaterna kommer att göra ett bra val sett utifrån mediebilden, säger Tom Ehrling.”

Men plötsligt vill Henrik Brors inte längre vara analytiker (ett sätt för DN att utöka ledarsidorna med ytterligare en ledarsida på nyhetsplats). Han kommer ut som journalist (jo, det händer ibland). Kan det bero på att det är svårt att undvika att i en analys skriva om orsaker till att nyhetsredaktioner väljer att skriva oftare och mer positivt om Moderaterna än Socialdemokraterna?

Henrik Brors får idag både en Megafon och en röd ros.