onsdag 17 februari 2010

Dagens Nyheter sopar framför moderaternas dörr

Fredrik Reinfeldt har svåra dagar. Priset på nyordspolitiken skjuter i höjden. Det går inte att gång på gång säga en sak och göra någonting helt annat. Bluffarbetslinje, bluffsiffror, bluffröster. Döende människor som tvingas jobba. En arbetarrörelse som genom regeringens regeländringar dräneras på sina medlemmar. En demokrati som genom regeringens politik tystas (fackföreningar som motarbetas, stödet till uppkäftiga kulturtidningar som ska tas bort, stödet till frivilligorganisationernas opinionsbildande arbete om utrikespolitiken som har tagits bort).

Vi ser ett parti i moralisk upplösning. Hur ska då fotfolket veta att just röstfusk är det enda fusk som inte accepteras?

Risken är stor att föraktet för politikerna ökar, står det i Dagens Nyheter mycket riktigt. Ändå försöker DN:s analytiker Henrik Brors misstänkliggöra alla partier i sin nit att rädda moderaterna: ”Det är partiledningarnas (i plural, reds anm) försök att bli mer demokratiska som öppnat för nya möjligheter att fuska sig till politiska toppjobb.”

Redan idag - dagen efter att fusket inom moderaterna slår ner - får partiet DN:s debattsida för sin damage control. Det gäller att få stopp på skriverierna så snabbt som möjligt. Har någon någonsin fått in en debattartikel med så kort varsel på DN tidigare? Skulle något av oppositionspartierna fått in artikeln så snabbt?

Aftonbladet låter istället en jurist komma till tals på debattsidan.

Dagens Megafon går till chefredaktör Gunilla Herlitz som levererar utifrån ägarnas förväntningar.